Tipy a triky pre začínajúcich fotografov

Dodajte portrétom zasnený výraz!

16.01.2011 18:59

Ukážem vám základnú úpravu portrétov, kde zjemníme pokožku, zvýrazníme dôležité črty tváre a nakoniec našu fotku trocha dofarbíme, aby sme jej dodali živší nádych.

S čím som začínal?


A čo som nakoniec dostal?

Ako vidíte, Ivka je na výslednom zábere farebná, drobné nedostatky pleti nie je vidieť a hlavné črty pekne vynikajú.  Aspoň si to teda myslím. (A určite to vôbec nie je preto, že tú ženu zbožňujem...) Takže, postupnosť úprav je tak jednoduchá, že budete možno až sklamaní.

Otvoríme si našu základnú fotku vo Photo-Painte a zduplikujeme (CTRL+D) si ju hneď trikrát. V paneli objektov to bude teda vyzerať takto:

Zoberiem objekt 1 a nastavíme blending mode, alebo spôsob prekrývania ak chcete, na Soft light. Áno, to je presne ono. Náš blending mode sa nevolá Soft light len tak pre nič – za nič. Skutočne bude dodávať fotke mäkké svetlo. Takže Soft light, a jeho viditeľnosť dáme niekde na 15%.

Na fotke sa na prvý pohľad nič nestalo, pretože nám ju prekrývajú ešte ďalšie dva objekty. Pokračujeme teda ďalej. Na druhej vrstve nastavíme opätovne mód prekrývania na Soft light, ale ponecháme jej 100% viditeľnosti.  To ale nie je všetko. Táto vrstva bude slúžiť ako „čistič pleti“. Z menu Efekty vyberieme Blur > Gaussian Blur a vrstvu rozostríme. Miera rozostrenia je individuálna pre každú fotku. Treba trocha experimentovať. Ja som si zobral 40 pixlov.

Takže poďme si to v tomto bode rýchlo zhrnúť. Váš panel objektov vyzerá takto:

Teraz si označíme tretiu vrstvu a rovnako jej nastavíme blend mode na Soft light, ponecháme ju na 100%tnej viditeľnosti. Teraz je už zmena na našej fotke očividná. Ale stále sme neskončili. Potrebujeme fotku ešte trocha oživiť a dostať do nej farebný kontrast.

Vytvoríme si teda nový objekt.

Vyberiem si nástroj na farebnú výplň a farbu nastavím na niečo príjemne teplé, čo by presvetlilo portrét. Treba si vyskúšať, čo sa vám bude hodiť najviac, u mňa zabrala farba Hex: #CEC08F. Pomocou nástroja na výplň teraz našu teplú farbu nanesieme na nový objekt, čo sme si v predošlom kroku vytvorili. Asi takto:

Blending mode nášho jednofarebného objektu teraz nastavíme na Overlay a viditeľnosť podľa potreby. Ja som dal 86%.

Už to začína vyzerať dosť dobre, nie? Problém je ale v tom, že našim jednofarebným objektom sme síce pekne dofarbili fotku a pridali jej potrebný kontrast. Ale stratilo sa nám trocha z mäkkého svetla, o ktoré nám išlo hneď od začiatku.  Čo teda ďalej? S tónovaním našej práce sme zatiaľ spokojní a už na nej nič nechceme meniť. Iba to svetlo. Jednoduché riešenie: všetky doterajšie objekty  teda potrebujeme zafixovať  aby sa už nemenili a potom na ne naniesť ešte jednu vrstvu mäkkého svetla.

Označíme si celý obraz (CTRL+A) a z menu Edit vyberieme položku Copy visible.

Skopírovali sme teda presne to, čo vidíme ako výsledok našich doterajších úprav. Následne znova pôjdeme do menu Edit > Paste > Paste as new Object a prilepíme nový objekt na vrch všetkých doterajších. Nazveme si ho základ 2. Základ 2 si zduplikujeme (CTRL+D) a vytvoríme jeho kópiu ako vrstvu nad ním. Práve to bude naša finálna vrstva dodávajúca mäkké svetlo. Blending mode jej teda nastavíme na Soft ligt a priesvitnosť podľa potreby.

A je to. Ostáva nám portrét iba doostriť. Z objektov vyberieme „Základ 2“ a z menu Effects > Sharpen  > Unsharp mask. Doostríme na nejakých 50%. A tu je výsledok:

Postup je veľmi jednoduchý. Výhoda je, že sa v zásade dá použiť na ktorýkoľvek portrét. A keď ho raz dostanete do hlavy, tak vám nebude trvať dlhšie ako 10 minút. Veľa zábavy ešte prajem!

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode