Tipy a triky pre začínajúcich fotografov

Ako posekať ovocie?

14.11.2010 18:08

           Nie je nič ľahšie ako fotiť ovocie či zeleninu: Nehýbe sa, dá sa skvelo nasvietiť a z jednej scény môžeme spraviť toľko pokusných záberov, koľko len chceme. Problém je len v tom, že stále to bude iba ovocie či zelenina. Fotografia začína byť zaujímavá vtedy, ak je niečím výnimočná. Ako napríklad ovocie rozsekané na kúsky, pričom jeho jednotlivé časti  poletujú aj napriek zemskej príťažlivosti.


Čo budeme potrebovať?

- Samotné ovocie. Odfotiť sa dá naozaj všetko. Pri našej metóde si ale odporúčam vybrať objekt menšej hmotnosti, pretože by sa mohlo stať, že  už pri príprave sa Vaša kuchyňa premení na bunker militantného vegetariána. Ja som si vybral pre svoje účely jablko.

- Špajdle. Obyčajné – presne také, na ktoré by ste za normálnych okolností natiahli špízy so slaninou...

- Statív (Nie nutne, ale pri slabom svetle veľmi pomôže)

- Veľký farebný papier pre nekonečné pozadie.  (Nie je nutnosťou, ale mám pocit, že náš zelovoc potom lepšie vynikne)

- Silnejšie bodové svetlo. (Za týmto účelom skvelo poslúži bežná stolová lampa)

- Fotoaparát :-)


Ako postupovať?

                Nami vybrané ovocie najskôr umyjeme a dôkladne naleštíme. Je to veľmi dôležité pretože inak skončíme s nevýraznou a matnou fotografiou. Následne ovocie ľubovoľne pokrájame na kúsky o veľkosti, ktoré ešte unesú špajdle. Tento krok môže byť obzvlášť zákerný, pokiaľ ste sa práve rozhodli fotografovať vodný melón...  Pri sekaní sa pokúsime jednotlivé kúsky od seba neoddeľovať, aby náš objekt neskončil neprirodzene pokrútený. Následné cez celé ovocie pretiahneme špajdľu a pokrájané kúsky po špajdli poposúvame na želané vzdialenosti. Keď skončíte, malo by Vaše dielo vyzerať asi takto:

                Ako vidieť hore, ja som už jablko umiestnil priamo na biely papier. Odporúčam fotiť oproti stene, pretože tak sa bude lepšie uchytávať papier na pozadie.  Názorná schematická ukážka nižšie:


                Svetlo si môžete umiestniť podľa chuti a umeleckého zámeru. Prácu si však veľmi uľahčíte, pokiaľ budete svietiť čo najviac zhora, pretože špajdle Vám potom nebudú vrhať toľko tieňov a Vy ich nebudete musieť následne hodinu retušovať.  No a teraz: Cvak! 

Post-Processing

                Na úpravu snímku budeme potrebovať akýkoľvek program, ktorý obsahuje tzv. klonovací nástroj, resp. clone tool a zároveň zvláda rozšírenú prácu s farbami a kontrastom.  Dobre poslúži napríklad Gimp, Corel Photo-Paint alebo Photoshop. Pomocou klonovacieho nástroja odstránime špajdle a iné nežiaduce artefakty zo snímku. Ak sa nám nepodarilo nastaviť fotoaparát presne podľa našich predstáv, trocha zvýšime kontrast (môj obľúbený trik na výrobu páčivých záberov) a vytiahneme farby. (Saturácia) Teraz by mal vyzerať Váš výsledok nejako podobne:


                Pri finalizovaní záberu sa medze nekladú, ja som si svoje jabĺčko nakoniec zarámoval a využil ako názornú definíciu slova rezať.


 

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Tvorba webu zdarmaWebnode