Tipy a triky pre začínajúcich fotografov

Selektívna farba

09.12.2010 20:38

 

Čítam si tak mejly a zrazu vidím medzi prišlou poštou adresu formulára Foto-kuchárky. Jedna čitateľka by rada vedela, ako vytvoriť efekt selektívnej farby na fotke. Teda – čo má urobiť preto, aby jej ostala iba vybraná časť farebná a zvyšok čierno-biely. A rada by to vedela spraviť v prostredí GIMP. Čo už! Náš zákazník, náš pán...

Ako prvé si budeme potrebovať otvoriť okno, ktoré nám poskytne prehľad o jednotlivých vrstvách, ktoré naša fotografia má. GIMP vrstvy nazýva rovnako ako Photoshop: Layers. (Objects v Corel Photo-Paint). Spravíme tak cez menu DIALOGS > CREATE NEW DOCK > Layers, channels and paths. Naša pracovná plocha teda bude vyzerať nasledovne:

Postup pre selektívne zvýraznenie farby je rovnaký ako v ktoromkoľvek programe pracujúcom s vrstvami, akurát sa mení umiestnenie jednotlivých funkcií v menu a ich názvy. Pri troche fantázie však rýchlo prídete na to, že sa podobajú ako vajce vajcu. V zásade teda potrebujeme cez našu spodnú vrstvu s fotografiou natiahnuť ešte jednu vrstvu – čiernobielu.

V paneli s vrstvami, ktorý sme si otvorili v prvom kroku, kliknete pravým myšítkom kdekoľvek v priestore, kde sa zobrazujú vrstvy a vyberte možnosť Duplicate Layer. Váš panel s vrstvami teda vyzerá teraz takto:



Na samotnom obrázku sa nič nezmenilo, pretože máme cez seba natiahnuté dve identické vrstvy. My chceme ale tú hornú bez farby. Zbavíme ju teda saturácie cez menu COLORS > Desaturate. Objaví sa dialógové okno s viacerými možnosťami, ako vrstvu desaturovať. Vyberte si jednu, ktorá vášmu zámeru najviac vyhovuje.

Fotografia je teraz na prvý pohľad čierno-biela. Lenže nie celá, pretože my sme šikovní a farby sme zbavili iba hornú vrstvu. Spodná vrstva je stále plne farebná. Jediné, čo nám stačí teraz urobiť, je nechať spodnú vrstvu presvitať na miestach, kde chceme aby bola naša fotografia farebná. Toto môžeme spraviť opätovne dvoma spôsobmi: Buď budeme hornú vrstvu opatrne mazať na miestach, kde chceme mať farbu,  alebo si vytvoríme masku, pomocou ktorej vieme veľmi presne ovládať priesvitnosť vrstvy. Prvú metódu neodporúčam, pretože je hodne deštruktívna, ako som písal už tu.

Vytvoríme si teda radšej masku. LAYERS > MASK > Add Layer Mask

Z viacerých možností vyberieme prvú. Znamená to, že naša maska nezneviditeľní podklad a my budeme stále vidieť, čo pod ňou je.

V našom paneli s vrstvami na pravej strane teraz pribudol malý biely rámček na hornej vrstve: Symbol masky.


Teraz prichádza moja najobľúbenejšia pasáž: Ideme čmárať po maske. Povedzme, že na našej fotke chceme, aby oči zostali farebné a zvyšok tváre bol bez farby. Čo to znamená pre GIMP? Maske ktorú sme si vytvorili musíme povedať, aby tam, kde sú oči, spravila čierno-bielu vrstvu úplne priehľadnou. Tým pádom nám cez ňu bude presvitať spodná farebná vrstva. Z ponuky nástrojov si teda vyberieme štetec a zvolíme 100% čiernu farbu. Zaklikneme symbol masky na paneli s vrstvami a následne začíname patlať štetcom na očká. Tam, kde ich pokreslíme čiernou hneď vidíme, ako nám vystupuje farba spodnej vrstvy.


V zásade sme práve skončili. Máme farebné oči, všetko ostatné vyzerá ako v starom dokumente KGB. Samozrejme, pokiaľ sa nám kontrast medzi očami a čierno-bielym zvyškom tváre zdá príliš slabý, môžeme sa ešte pohrať s farbami, kontrastom a inými efektmi na úplne spodnej vrstve. V podstate spodnej vrstve môžeme urobiť teraz čokoľvek, nám sa to stále prejaví iba na očiach, pretože sú jedinou časťou, ktorá cez horný čierno-biely duplikát presvitá. 

Bavte sa!

Jo, a skoro by som bol zabudol: Predtým ako obrázok uložíte vo formáte, ktorý vrstvy nepodporuje (BMP, JPG, etc..) musíte vrstvy najprv zlúčiť do jednej. V paneli s vrstvami znova pravý myšoklik, a úplne dolu v menu je položka  FLATTEN IMAGE. Tak, a to už je naozaj všetko.

 

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode