Tipy a triky pre začínajúcich fotografov

Levitácia

04.12.2010 17:17

Ako docielime, aby nám predmety na fotkách lietali ako keby bez gravitácie? Zdanlivo zložitý efekt nie je však nič iné ako dve vzájomne sa prekrývajúce vrstvy. Práve vďaka jednoduchosti prevedenia je internet plný fotiek z rubriky „levitation shot“. Poďme na to!

Čo budeme potrebovať:

1.    Statív alebo jeho veľmi dobrú náhradu
2.    Foťák s manuálnym nastavením
3.    Akúkoľvek podperu, na ktorú umiestnime levitujúci objekt

Našim najväčším nepriateľom pri tomto druhu editácie je konkurencia. V úvode som neklamal keď som tvrdil, že net je plný vznášajúcich sa vecí, ľudí, zvierat a iných záležitostí. Stačí si hodiť do Flickru slovko Levitácia a sami uvidíte. Moja rada teda znie: Vymyslite niečo originálne, pretože inak váš výtvor zapadne v rade podobných pokusov. Obzvlášť dobre je sa zamyslieť nad miestom kam ideme fotografovať a príbehom, ktorý chceme fotkou nakoniec podať. Lietajúce predmety totiž viac ako nabádajú k tomu, aby znázorňovali viac, než len samy seba.

Čo nakoniec vytvoríme?



Ako vidíte, ja som pokladal za dostatočne zaujímavý obraz Bianky, lietajúcej sestry mojej priateľky. (Ktorá má mimochodom celkom dobre našliapnuté, aby sa stala maskotom tejto stránky. Však uvidíte neskôr v ďalšom návode...)

Z čoho sme to poskladali?

Už som pripomenul, že na tento efekt potrebujeme cez seba navrstviť dva obrázky. Tu sú tie moje:



Dajte si záležať, aby sa vám medzi prvým a druhým záberom nepohol foťák a nerozhasili nastavenia. Snímky by sa mali dokonale prekrývať. Človek si tým neskôr ušetrí mraky práce.

Tak, outdoorová sranda je za nami, Bianka je rada, že sa už nemusí preháňať po vrakovisku v sandálkach; štartujem Corel Photo-Paint.

Ako na to?

V editore si postupne otvoríme obe fotky – so sestrou aj bez sestry. Jednu z nich celú označíme  a prekopírujeme do toho druhého súboru. Je úplne jedno ktorú budeme kopírovať, poradie sa dá neskôr prehodiť podľa potreby. Mali by sme dostať jeden obrázok s pozadím (pôvodná fotka) a jedným objektom (prilepená fotka)

Z pozadia vytvoríme najprv objekt, aby sme s ním mohli tiež ďalej pracovať.

Teraz je tá najvhodnejšia doba náš výtvor uložiť – máme pripravený základ na ďalšiu prácu. Pozor, ukladáme v natívnom formáte Photo-Paint (cpt), aby nám ostali zachované objekty. Tak. Teraz si odporúčam dať fotografiu s objektom navrch. Spravíme to tak, že myšou uchopíme daný objekt a presunieme ho v paneli objektov úplne hore. Vidíme teda Bianku ako leží na mojej skrini. Potrebujeme odstrániť skriňu. V zásade máme dve možnosti: Buď začneme časti vrstvy so skriňou postupne mazať a tak odkrývať vrstvu na pozadí, kde skriňa nie je. Tento postup je však hodne deštruktívny, pretože sme si práve nenávratne zmazali časti vrstvy a keď náhodou niečo pokazíme, tak budeme musieť začínať úplne od začiatku. Pri práci s vrstvami teda vždy postupujeme nasledovne:

V prvom rade si vrstvu na ktorej ideme pracovať zduplikujeme. (CTRL+D) V paneli objektov sa nám objaví ďalšia vrstva, náš dvojník. Ako som povedal vyššie – mazať sa nebude nič. Miesto toho použijeme funkciu Clip Mask.  (Pre tých, ktorí veciam radi rozumejú, som pripravil celý článok o Clip Mask tu.) Vedľa ikonky s našou vrstvou sa nám objaví nový symbol masky.

Teraz ideme našu masku postupne spriesvitňovať. Inak povedané, časti so skriňou spravíme stopercentne  transparentné.  Z maliarskych nástrojov zvolíme štetec  s rozptýlenými okrajmi, farbu nastavíme čiernu. V našom kombinovanom objekte „bianka duplikát + maska“ zaklikneme ikonku s maskou (na toto nezabúdať, pretože inak si pokreslíme vrstvu a nie masku) a začíname postupne zatierať skriňu.

Je to piplavá a detailná práca a nedá sa nijako urýchliť. Dáme si teda pozor a opatrne obchádzame okraje, ktoré nechceme zneviditeľniť. Veľkosť štetca si nastavte podľa potreby, rovnako je vhodné upraviť jemnosť okrajov. V zásade je v tomto momentne naša práca za nami: Bianka nám lieta, skriňa je preč.

Teraz určite niektorí z vás namietajú: Ale ty to máš celé čiernobiele a iba kvety ostali farebné! No, správne. Ak chcete na svojich fotkách podobný efekt, v zásade použijete úplne ten istý postup ako pri odstraňovaní skrine. Len v tomto prípade potrebujete jednu vrstvu s farbou a druhú bez nej.
Cez levitujúcu Bianku natiahneme novú efektovú vrstvu, v Coreli ju nájdeme pod označením Lens. Z možných efektov vyberieme desaturáciu. Tým zbavíme spodnú vrstvu farby.

Náš obrázok a zoznam objektov teda bude vyzerať nasledovne:

Pôvodne sme chceli mať síce čierno-biely obrázok, ale kvety mali byť farebné. Musíme teda spraviť tú časť hornej vrstvy, kde sú kvety, priehľadnú, aby cez ňu mohla presvitať farba zo spodnej vrstvy. Postup je úplne rovnaký ako keď sme sa zbavovali skrine. Z nástrojov vyberieme maliarsky štetec, nastavíme na čiernu farbu, zaklikneme masku nášho desaturačného efektu a jemne so štetcom prechádzame po kytici. (Efekty (Lens) už samy o sebe prichádzajú s maskou, nie je teda nutné použiť funkciu Clip mask.) Tam, kde sme masku pokreslili načierno vidíme, ako nám postupne začína presvitať farba spodnej vrstvy.

A hotovka! Ďalšia úprava fotky je už čisto vecou vkusu. Ja som trocha zvýšil kontrast, vytiahol tiene a svetlé miesta, aby Bianka vyzerala mysterióznejšie a ponurejšie.  Prajem veľa zdaru s vašou fotkou!

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorte si web stránku zdarma!Webnode